Blogarchívum

2008. november 3., hétfő

Ne hagyjuk, hogy megint a rossz győzedelmeskedjen. (BJ)

Bósza Jánosnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy szlovákiai nemzeti közösségek autonómiája napi vita tárgya Szlovákiában. Elképesztő, hogy Bószát etnikai uszítással vádolják, míg Slotát és Belousovát nem. Ma egész Európában a legfasisztább ország Szlovákia!
(Rácz-Szabó László, az MVSZ Délvidéki elnökségi tagja, zentai önkormányzati képviselő)

Bósza: Slota és Belousovová feljelentettek
2008.10.30 shp.hu

Slota és Belousovová szerint Dél-Szlovákia elszakítása a célom, ezért mehetek a börtönbe.

A mai napon beidéztek tanúként (egyelőre), az ellenem beadott büntetőjogi feljelentés okánál fogva. A feljelentést Slota és Belousovová közösen adták be, azzal az indoklással, hogy a kisebbségi, faji és etnikai alapú gyűlöletkeltés a célom, valamint a tevékenységemmel az autonómia kikiáltására és az autonómterületek Szlovákiáról történő leválasztására törekszem. Indoklásképpen azt hozták fel, hogy az autonómia-tervezetemmel, amit eljutattam az összes szlovákiai parlamenti képviselőhöz, az a célom, hogy kikiáltsam a felvidéki autonómiát, majd az autonómia területet leválasztani akarom Szlovákiáról. Még azzal indokolták, hogy a Honföldi Autonómia Tartománynak (a tervezetben) határai lennének, és ezeknek a határoknak a mesgyéjén akarom az elszakadást kieszközölni.

Mikor meghallottam ezeket a vádakat, megmosolyogtatott, majd tudomásul kellett vennem a vád komoly és maga az eljárás is. Adatgyűjtés formájában már több mint fél éve tart, így nem maradt számomra semmi más, el kellett fogadnom tényként, hogy büntetőjogi eljárást indítottak ellene az ország szétzilálása címén.

A kihallgatás a Dél-Fölvidéki Önrendelkezésért tanács létrehozásával kapcsolatos témával kezdődött. A DFÖT-t, mint ismeretes, múlt év nyarán Dunamocson szerettük volna létrehozni, majd azt bejegyeztetni a Belügyminisztériumban. A DFÖT fő céljai között az szerepelt, hogy kimenni az emberek közé és elmagyarázni szlováknak, magyarnak egyformán, mi is az az autonómia, az önrendelkezésnek milyen formái vannak, és hogy az autonómia szó nem jelenti az ország szétzilálását. A DFÖT nem lett bejegyezve, a bejegyzési kérelmünket háromszor elutasították azzal az indoklással, hogy veszélyeztetjük Szlovákia területi integritását és függetlenségét, valamint kisebbségi, faji és etnikai alapú gyűlöletkeltés a célunk. Háromszor hasonló kitalált indoklással el lettünk utasítva. Megfellebbezhettünk volna a BM döntéseket, ehhez kértük az MKP segítségét (Gál), mivelhogy nem volt saját jogászunk, nem reagáltak kéréseinkre, így anyagiak és jogász hiányában a fellebbezések elmaradtak, pedig egy alkotmánybíró az Újszónak elmondta, ha fellebbezünk nagy eséllyel azt meg is nyerjük. Ha ez sikerült volna, az autonómia már egy éve nem lenne tabutéma és bátran vitatkozhatnánk, békésen azt követelhetnénk.

A kivizsgálást vezető tiszt azt mondta, hogy Slota és Belousovová bizonyítékképpen az autonómia-tervezetünket hozták fel, hogy a szándékain államellenesek. Megjegyezném a tervezetben sehol nincs leírva az, hogy az országtól történő elszakadásra törekszünk, pont ellenkezőleg többször is az bele van foglalva, hogy Szlovákia határait tiszteletben tartva, csak a diszkrimináció és az asszimiláció megállítása céljából készült ez a tervezet, s mindezt az alkotmányban is megtalálható (12. fej.) jogegyenlőségre épül. "Minden ember jogban és méltóságban egyforma."

Továbbá elmondtam a kihallgatást levezető tisztnek, ha ez alkotmánysértő tevékenység, akkor most mindjárt elvihetnek bilincsbe verve, mert akkor Szlovákia nem jogállam. Válasz az volt: a vádemelés még nem történt meg, még néhány adatot be kell gyűjtenie, majd konzultál a prokurátorral és akkor döntik el, hogy mi legyen.

Ha véletlenül Slota és Belousovová beadványa el lesz utasítva, akkor már az autonómia szó többé megszűnik társadalmi tabunak lenni és legálisan beszélhetünk róla, kérhetjük azt és nem jelenti az ország, Szlovákia szétzilálását. Nem kell önkormányzatiságot emlegetni, hanem bátran kimondhatjuk, igenis jogunk van az autonómára, az alkotmány ezt nem tiltja, a jogegyenlőség szabálya szerint minden polgár azonos jogokkal rendelkezik. A felvidéki magyarság 85% a dolgait saját maga szeretné intézni, vagyis autonómiát akar. Egy fontos feladat továbbra is megmaradt, hogy az embereknek el kell magyarázni, az autonómia szó igazi értelmét. Ebben a fontos munkában az MKP és a Csemadok, valamint önkéntességi alapon a civil szervezetek is ki kell, hogy vegyék a részüket. Főleg itt az MKP-ról van szó, végre már tiszta vizet kell önteniük a pohárba és világosan meg kell mondaniuk, egy, amiről ők is beszélnek az önkormányzatiság az egyenlő autonómiával, másodsorban fel kell, hogy vállalják az autonómiaügy sikeres kikövetelési folyamatát. Az alapszervezetein keresztül el kell magyarázniuk az embereknek, mi is az az autonómia, miért fontos nekünk és hogy annak kérése, békés követelése nem ellentétes a szlovák alkotmánnyal, ahogyan nem is az.

Visszatérve a kihallgatáshoz, arra a kérdésre, hogy "az ország egy bizonyos területének a leválasztására törekedtem-e?", az volt a válaszom, mi az önrendelkezést a jelenlegi határok tiszteletben tartása mellett képzeltük el, egy olyan területi autonómia keretein belül, ahol a polgári elvre épülve minden polgár legyen az magyar szlovák, vagy más etnikumhoz tartozó azonos alkotmányos jogokkal bírna. Az autonómia tervezetünkben is benne van a határok tiszteletben tartása. A két nép a szlovák és a magyar megbékélésére törekedtem és továbbra is erre fogok törekeni, akár az autonómián át, minden alkotmányos eszköz érvényesítésével.
Aki mást állít, az nem mond igazat.

Bósza János

Kedves barátaim szükségem lenne segítségre, főleg jogi segítségre, nincsen saját jogászon, sem pénzem rá, bárki segítségét, pl egy önzetlen jogász segítségét elfogadom, mert a mai kihallgatás alapján, legalábbis nekem úgy tűnik, hogy ez is egy előre lefutott téma, ahol nem az igazság fog győzedelmeskedni, hanem a gazság. Ha nem így lenne, akkor a szlovák ügyészség már réges-rég visszadobta volna az egész ügyet, mert ők is tudják semmi olyasmit nem csináltam, nem is találtak semmit sem 9 hónap alatt, ami a szlovák törvényekbe ütközhetne. Egy dolgot csináltam éltem alkotmányos jogaimmal, és mint polgár a saját és a közügy érdekében véleményt alkottam és a nézeteimet nemcsak szóban, hanem cselekedeteimmel is megtámogattam. Semmi olyasvalamit nem állítottam, nem mondtam, amivel bármilyen törvényt megszegtem volna, ha ez így lenne, akkor réges-rég becsuktak volna. Most hazugságok, hamis állítások és az általam sohasem kimondott szavak alapján megpróbálnak alkotmányellenesen perbe fogni. A DFÖT-öt háromszor alkotmánysértő módon nem jegyezték be, a Nomost egy hét után hamis vádak alapján megszüntették.

Engemet kitalációk alapján, a múlt századbeli ötvenes évekre jellemző konspirációs perbe kényszerítenek. Magam ezt a csatát nem tudom megvívni. Amit eddig a két és fél év alatt letettem az asztalra, önzetlenül a felvidéki magyarságért tettem, emberi hibáimmal együtt. Gyakran éppen a magyarok voltak azok, akik nekem estek, igazságtalanul, bizonyítékok nélkül támadtak. Én megbocsájtok mindenkinek, de most én kérek segítséget, ha én nyerek, a felvidéki magyarság autonómia ügye is nyer, ha veszítek, velem együtt odalesz az igazság is.

Ne hagyjuk, hogy megint a rossz győzedelmeskedjen. (BJ)
(...)

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

5 megjegyzés :

  1. Ha ezt meg lehet tenni az EU-ban, semmi szükség sincsen rá és értelmetlen.
    El sem hiszem egy ilyesmi megtörténhet a XXI.században.

    VálaszTörlés
  2. Szlovákia, ellentétben velünk, a II. világháború során is fasiszta állam volt. Csak kemény külső eszközökkel lehet őket megállítani.

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon drukkolok, hogy az autonómia sikerüljön!
    Az igazság sajnos így sem lehet teljes a határok módosítása nélkül, de a magyarság helyzete így is sokat javulna.

    VálaszTörlés
  4. "Térdenállva nem lehet követelni".

    VálaszTörlés