Blogarchívum

2008. november 18., kedd

Marosvásárhely – Megszondáztatták a rendőrt a Benedek fivérek


[ 2008. november 10., 11:06 ]

Forrás: Realitatea TV
  Megtagadta a rendőrnek, hogy elvégezze rajta az alkoholtesztet Benedek István marosvásárhelyi tanácsos. Az orvos testvérét, Benedek Imre Maros megyei tanácsost, RMDSZ-es képviselőjelöltet hívta segítségül, illetve a rendőrt is megszondáztatta.

Nem vetette alá magát az alkoholtesztnek Benedek István marosvásárhelyi tanácsos. Az orvost – aki Benedek Imrének, az RMDSZ egyik marosvásárhelyi képviselőjelöltjének, Maros megyei tanácsosnak a testvére – csütörtökön este állította meg egy közlekedési rendőr a marosvásárhelyi Bodoni utcában. A rendőr az ittas vezetés megfékezését célzó akcióban vett részt, és Benedektől is elkérte az iratait. Benedek István azonban nem volt hajlandó felmutatni ezeket, és az alkoholtesztnek sem volt hajlandó alávetni magát, áll a Maros megyei rendőrség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. Időközben a közlekedésrendészet két másik csapata is a helyszínre érkezett, és egy idő után Benedek István beleegyezett abba, hogy megmérjék véralkoholszintjét, amely a megengedettnél kisebb volt, és ugyanakkor kérte az egyik rendőrt, hogy ő is fújjon bele a készülékbe, mert ittasnak véli. A rendőr ezt nem volt hajlandó megtenni, de felettese utasítására alávetette magát a vizsgálatnak, az eredmény az ő esetében is negatív volt. Benedek Istvánt 6-8 büntetőponttal sújtják, mivel megtagadta, hogy bemutassa az iratait, közölte Ioan-Nicolae Căbulea, a Maros megyei rendőrség vezetője.

Politikai okot sejt

„Meggyőződésem, hogy politikai háttere van az ügynek” – nyilatkozta a Krónikának Benedek István hematológus, városi tanácsos. A politikus szerint a közlekedési rendőr, aki megállította, nem tartotta be a törvényt, hiszen ezt csak akkor tehette volna meg, ha szabálytalanságot követ el. „Ha úgymond rendőrségi akcióban vett részt, akkor nem kellett volna egyedül lennie, hanem legkevesebb két rendőr kellett volna igazoltasson. Ezért szerintem hivatali visszaéléssel vádolható. Kértem, hívja ki a felettesét, erre ő azzal fenyegetőzött, hogy majd a Pro Tv-t hívja ki” – magyarázta lapunknak Benedek István. Hozzátette, ellene semmiféle büntetőpont kirovása nem indokolt.

Testvérével tévesztették össze

Az orvos a rendőrökkel folytatott vita alatt telefonon értesítette az incidensről testvérét, Benedek Imre szívgyógyászt, aki a helyszínre sietett. „Istvánt egy kocsisorból halászta ki egy rendőr, és anélkül, hogy bemutatkozott volna, azonnal meg akarta fújatni. Véleményem szerint velem tévesztette össze a testvéremet, lényegében rám vadásztak” – számolt be a Krónikának a történtekről a megyei tanácsos, aki az RMDSZ színeiben az egyik marosvásárhelyi választókerületben pályázik képviselői tisztségre. Mint mondta, mikor a helyszínre érkezett, hat rendőrautó és körülbelül 18 rendőr volt a kocsi körül. „Mondtam is nekik, hogy itt valami szörnyűség, betörés vagy gyilkosság történhetett, ha ennyien kivonultak. Megtudtam, hogy a testvérem megtagadta, hogy teszteljék, akkor megkértem, hogy végezzék el a műveletet, és tegyünk pontot az ügy végére” – mesélte Benedek Imre. Hozzátette, nem kezdeményez bírósági eljárást a rendőrség ellen az ügyben.

Belső vizsgálat indul

Ioan-Nicolae Căbulea, a Maros megyei rendőrség vezetője pénteken bejelentette, hogy belső vizsgálatot kezdeményezett a szolgálatos rendőrtiszt és az akcióban részt vevő rendőr viselkedésével kapcsolatban. Amennyiben ennek során kiderül, hogy nem megfelelően jártak el Benedek István ügyében, eljárás indul ellenük, tette hozzá a rendőrparancsnok.

„A szóban forgó rendőrtisztnek nem állt jogában, hogy az alkoholteszt elvégzésére utasítsa az akcióban részt vevő rendőrt, és ezt a körülményekkel indokolta, mivel a helyszínen nagy tömeg és a sajtó is jelen volt, és szinte skandálták, hogy a rendőr is vesse alá magát a vizsgálatnak” – nyilatkozta Livia Popa, a Maros megyei rendőrség szóvivője.

A romániai közlekedési törvénykönyv 87-es cikkelyének ötödik bekezdése szerint az alkoholteszten való részvétel megtagadása a gépkocsivezetők esetében kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Máthé Éva
www.kronika.ro 

4 megjegyzés :

  1. Hát, ne haragudjatok, ennek nem "politikai", inkább "ki vagyok én" íze van, innen közelebbről. Szerintem a Közlekedési Törvények a legdemokratikusabb törvények szerte a világon. Nem vetem alá magam a tesztnek - hívom a "KI ŐŐ!" testvéremet! ( Aki mellesleg olyan műtétekkel s azokról készült fotókkal "jeleskedik", amiket nem ő csinált...asszisztensnő ismerősöm látta magát a képeken,ki a másik klinikán dolgozik és SOHA nem dolgozott Benedeknek). Mit mondjak még. Az ilyent talán én is "levadásznám"!:))

    VálaszTörlés
  2. "Az orvost – aki Benedek Imrének, az RMDSZ egyik marosvásárhelyi képviselőjelöltjének, Maros megyei tanácsosnak a testvére –"
    Ahán... Lehet, kivagyiságból történt, vagy esetleg RMDSZ-es kampányfogásból.

    VálaszTörlés
  3. Van egy ilyen íze is. Megaztán... miért ne kerüljön a választópolgárnak egy rutinos ellenőrzés minimális összeg helyett duplájába - vagy 18-szorosába. Ez ugyebár nem juthat eszébe a tisztelt jelölteknek, legyen az piros vagy fehér!

    VálaszTörlés
  4. No, ebben megvan a román-magyar egység. ;-)))
    Ez biz' itt is így van.

    VálaszTörlés