Blogarchívum

2008. november 11., kedd

Apró hírek

Rémálom a Hunyadi téren

Orruknál fogva vezették a civileket?
Vállalkozói hasznosításra kerülne a Hunyadi téri vásárcsarnok egy része, a tér alatt 700 gépkocsit befogadó mélygarázs épülne, a téren 14 fát kivágnának – tudták meg civil szervezetek, amelyeket saját állításuk szerint az önkormányzat csak egy látszategyeztetésbe vont be. A fakivágásokat elbíráló szakértő ugyanaz, aki a Jókai téri mélygarázs esetében is az önkormányzat érdekei szerint döntött.

700 személygépkocsit befogadó mélygarázst akarnak építeni a VI. kerületi Hunyadi tér alá, ezért ragaszkodik az önkormányzat 14 fa kivágásához – állítja a Magyar Nemet Online-nak nyilatkozva Krumpli Béla, a Kincsünk a Piac – Hunyadi tér (KAP-HT) civil szervezet aktivistája. A fák váratlan „megbetegedése” ugyanis érdekes módon egybeesik az önkormányzat által tervezett építkezéssel – teszi hozzá. Krumpli azt is furcsának tartja, hogy az önkormányzat ugyanazt a Móczár Bélát kéri fel szakértőnek, aki a Jókai téri mélygarázs építésekor is betegnek, kivágandónak nyilvánított több a téren álló fát. Ezeket a fákat a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának szakemberei is megvizsgálták, és arra jutottak: egyik fa sem életveszélyes, nem szabad kivágni.

Ez alkalommal a tér védelmében együttműködő szervezet (amelyet a Levegő Munkacsoport is támogat) fölkereste Verók István polgármestert, aki beleegyezett, hogy Sopronból szakértőket hozzanak újabb véleményezés céljából…

(A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemet Online-on.)

 

Egy pénzintézetre szabták a mentőcsomagot?

Egyetlen bank sem jelezte, hogy igénybe venné a kormányzat által kidolgozott bankmentő csomagot. Felcsuti Péter, a bankszövetség elnöke szerint a piac a program nagyságából azt gyanítja, hogy a csomagot gyakorlatilag egyetlen pénzintézetre szabta a kormány.

A jogszabályban előírt feltételeknek egyébként összesen két magyar bank felelne meg : a CIB már közölte, hogy nem él a lehetőséggel, a legnagyobb magyar banknál, az OTP-nél pedig még nincs döntés.

(hírTV)

Ki és mikor döntött az IMF-hitel lehívásáról?



A Fidesz a költségvetési bizottság rendkívüli ülésén vizsgáltatná ki, hogy ki és mikor döntött az IMF-hitel első, 5 milliárd értékű részletének lehívásáról. Az ellenzéki párt elnöksége csütörtökre hívná össze a költségvetési bizottságot.

A keddi elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter szóvivő elfogadhatatlannak nevezte, hogy bár a Valutalappal kötött szerződés részletei még mindig nem ismertek, a hírek szerint már le is hívtak a rendelkezésre álló hitelkeretből 5 milliárd eurót. Az elnökség azt is követeli, hogy 24 órán belül hozzák nyilvánosságra az IMF-szerződés részleteit.

A Fidesz szerint egyébként elfogadhatatlan, amit a kormány és Gyurcsány Ferenc tesz a Valutaalappal kötött megállapodás kapcsán. Szijjártó rámutatott: a kormány tagjai össze-vissza nyilatkoznak arról, hogy egyáltalán van-e szerződés, vagy nincsen szerződés.

Ugyanakkor a szóvivő szerint nem életszerű, hogy egy ilyen összegű hitelkeretről ne született volna írásos megállapodás az IMF és Magyarország között. A Fidesz tudni szeretné, hogy a hitelkeretet mekkora kamattal bocsátották Magyarország rendelkezésére, és a hitelt mennyi idő alatt, milyen feltételekkel kell visszafizetni.

(FH)

Elhunyt a Kádár-korszak egyik pénzügyminisztere

82 éves korában elhunyt Hetényi István, aki több mint hat éven keresztül volt Magyarország pénzügyminisztere. Ezt a tisztséget 1980 közepétől 1986 végéig töltötte be.

5 megjegyzés :

  1. A terv koránt sem ismeretlen - ugyanezt tervezik a XII. kerületben, a maradék Gesztenyés-kert kiirtásával. Megjegyzem, ehhez Uniós támogatást remélnek.

    VálaszTörlés
  2. Tudjátok-e, miért tiltakoznak a bankok az állami pénzinjekció ellen szerte Európában ? Miért kapacitálja Angela Merkel is - szinte az eröszakosságig - a német bankokat ?
    Mert abban a minutában bepillantást nyer az állam a banki machinációkba, tisztviselöi ott ülnek a vezetöségben.

    VálaszTörlés
  3. Azért tiltakoznak a bankok a tőkésítés ellen, mert ezzel burkolt államosítás történne. Az állam tulajdonrészt követel a tőkéért cserébe a bankoktól. Ezt a bankok pedig nem akarják. Tegnap volt erről valamelyik adón egy nagyszerű műsor

    VálaszTörlés
  4. Nálunk egy banknak sincs szüksége tőkeinjekcióra. A tőkeinjekcióval megvalósuló részbeni államosítás szerintem csak arra jó, hogy az IMF hitelt lehívás után nyomtalanul el lehessen folyatni.

    VálaszTörlés
  5. Tökéletesen egyetértek. A legfőbb törekvés a pénz eltüntetése.
    Ez nyilvánvaló, hiszen nemhogy nem kerül belőle semmi az államháztartási intézményekbe, hanem még a padlásukat is lesöprik. Azért vonnak el további összegeket, mert pénzt kaptak. Logikus, ugye?!
    Az már más kérdés, hogy akár államosítva, akár magánkézben van valami, nagyon nem mindegy, hogy az a bizonyos kéz "ragad"-e?

    VálaszTörlés