Blogarchívum

2008. október 7., kedd

Törvénytelenségek és valótlanságok a kolozsvári katolikus iskola felszámolási kísérlete körül


Visszavonták az igazgató felmentéséről szóló rendelkezést

 

Kolozsváron minden állami kényszer nélkül, a főtéri Szent Mihály templom plébánosának kérésére próbálnak felszámolni egy magyar katolikus iskolát, világi tanintézménybe kényszerítve a diákokat.

Kovács Sándor főesperes plébános 2008. július 27-én a következő levelet intézte a kolozs megyei tanfelügyelőséghez:

„A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség vezetősége eldöntötte a kolozsvári Római Katolikus Teológiai Líceum egyesülését a Báthory István Elméleti Líceummal.

Döntésünk megvalósításához kérjük, szíveskedjenek végrehajtani a törvényes formaságokat.”

Ezzel szemben Jakubinyi György érsek augusztus végén, majd szeptember közepén egyaránt azt közölte az iskola igazgatójával, illetve a szülők képviselőivel, hogy késve értesült a főesperes kezdeményezéséről, így az iskola felszámolásának folyamatát nem tudja megállítani.

A katolikus iskola szülői közössége sérelmesnek tartja, hogy ilyen fontos kérdésben nem kérték ki véleményét. A világon egyedülálló autonómiával rendelkező erdélyi katolikus egyházmegye rendtartása ugyanis előírja, hogy az egyházközség közgyűlésében „minden katolikus családfő az előforduló egyházi és iskolai ügyek intézésében szavazattal bír”.

A szülői közösség és az igazgató peres eljárást kezdeményezett, amelynek következtében beigazolódott az első törvénytelenség: a megyei tanfelügyelőség illetéktelenül mentette fel tisztségéből a kolozsvári teológiai líceum igazgatóját. A tanfelügyelőség szeptember 29-én vissza is vonta az igazgató felmentésére vonatkozó korábbi rendelkezését. Jogi szakértők szerint a tanügyi hatóságok további törvénytelenségeket követtek el.

A katolikus és más felekezetű keresztény szülők nem kívánnak peres eljárást indítani az egyházi vezetők intézkedéseivel szemben. Elvárják viszont, hogy a világi törvénytelenségek segítségével zajló iskolafelszámolást az egyház a maga részéről leállítsa.

Szeptember 15-én, a tanévnyitó napján az iskola szülői közössége az alábbi szórólappal tájékoztatott a kialakult helyzetről:

 

A katolikus iskola diákjai elleni erőszak

 

Gyermekeinket katolikus iskolába írattuk. Azért, mert ez a meggyőződésünk, ez a keresztény hitünk, ez családjaink akarata.

Gyermekeinket mától világi iskolába próbálják kényszeríteni. Meggyőződésünk, akaratunk és hitünk ellenére. Katolikus iskolánkat pedig megpróbálják felszámolni!

Ez erőszak! Embertelen, vallásellenes és nemzetellenes. Ilyen erőszakot keresztény ember nem tűrhet sem önmagán, sem felebarátján!

Semmilyen világi hatalomnak nincs joga arra, hogy a katolikus iskola diákjait világi iskolába kényszerítse! Ilyent csak a kommunista és liberális, egyházellenes, istentagadó erők cselekedtek és cselekednek.

Sem Jakubinyi Györgynek, sem Kovács Sándornak nincs joga megszüntetni katolikus iskolánkat. Ha Márton Áron példáját felejtik, akkor figyeljenek kolozsvári református és unitárius testvéreink elöljáróira és erős felekezeti iskoláikra.

A mai tanévnyitón egyházi és világi hatalmasságok próbálják leplezni és elfogadtatni azt az erőszakot, ami gyermekeink, katolikus iskolánk és hitünk ellen irányul. Imádkozunk érettük, hogy ne féljenek megkérdezni minket, mielőtt rólunk szólnának.

 

Kolozsvár, 2008. szeptember 15-én, a 2008-2009-es iskolai év megnyitóján

 

A Pázmány Péter Római Katolikus Líceum szülői közössége

 

 

Budapest – Kolozsvár, 2008. október 6.

 

MVSZ Sajtószolgálat

3 megjegyzés :

  1. Szegény Baráth Béla, a volt kanonok, most forog a sírjában...

    Mindenesetre látom, nem kellfélteni a kolozsváriakat, amibe belekezdenek végig is viszik....:D

    VálaszTörlés
  2. Jól emlékszem én vissza, Jakubinyi György volt Tiszti - Gergely István Atya és a másik odaadó Atya elmozdítója ?

    VálaszTörlés