Blogarchívum

2008. október 27., hétfő

HAGYOMÁNYŐRZŐ TERMELŐTŐL - HAGYOMÁNYŐRZŐK ASZTALÁRA


Van néhány ember Magyarországon, aki a hagyományőrzésnek egy sajátos
formáját (is) követi: őshonos magyar háziállatok fennmaradásáért küzd.
Ahhoz, hogy a szürke marha, a mangalica, a rackajuh valóban minőségi
génállománnyal megmaradjon, minél több tenyésztőre, minél nagyobb
állatlétszámra, és átgondolt tenyésztési programra van szükség. Az
évenkénti szaporulatból a legkiválóbb, tenyésztésre leginkább megfelelő
egyedek kiválogatása után sok-sok állat marad, amelyek élete hasznossá
csak úgy válhat, ha végül az asztalunkra kerülnek.

Miközben a szürke marha és a mangalica húsának fogyasztása az elmúlt
években divattá lett, tartásuk ezzel új lendületet, fennmaradásuk jó
esélyt kapott, a racka sajnos nem ily szerencsés. A teljes magyar juhágazat,
beleértve a nem őshonos haszonfajták, mint a merinó, tartását is, mára
súlyos válságba került. Az állatállomány keményen megfogyatkozott, a
gazdák teljes mértékben kiszolgáltatottak az agrártámogatásoknak, mindez
azért, mert nincs kereslet a juhok húsára.

Rackából mára 5000-nél kevesebb állat maradt a legfeljebb 20
tenyészetben. Fennmaradásukat komoly veszély fenyegeti.

Pedig a racka ugyanolyan különleges, fenséges, a többi fajtával alig-alig
összehasonlítható, mint a szürke marha, minden porcikájában magyar
minőséget képvisel. Húsa egészséges és finom. Megmaradásához úgy
tudunk tevékenyen hozzájárulni, ha ezt az egészséges és finom húst
esszük! Talán nem is akkora áldozat.

Ha szeretitek a megbízható forrásból származó friss húst, olyan
állatokét, amelyeket nem ipari körülmények között tartottak, hanem
szabadon és az ő szintjükön boldogan éltek, ajánljuk figyelmetekbe, hogy

racka bárány és juh

szürke marha és

mangalica

hús rendelhető

közvetlenül a tenyésztő gazdaságból,

termelői áron.

Érdeklődni: 30-372-2724
http://www.kurultaj.hu/

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése