Blogarchívum

2008. október 5., vasárnap

Álmot valósítottak meg a Gójok Losoncon, de szertefoszlott

Civil kurázsi
A Gójok október 4-én részt vettek Kalondán egy remek rendezvényen, melynek előestéjén a Gójmotorosok egyik szimpatizánsa - Viharvirág azt álmodta, hogy a Gójok elmotoroznak a losonci kettős kereszthez, nemzeti színű szalagot kötnek rá és eléneklik a Magyar Himnuszt...

Bárcsak minden álom így teljesülne!

Viharvirág: " Slota nem is tudja, mennyire kedvez a kettős kereszt állítással a magyaroknak! Így nem nekünk kell jelet hagyni a felvidéki városokban, hogy ez a mienk! Miért?

Mert: a kettős kereszt a magyar címer legrégibb eleme.

a)
A kettős kereszt egyik magyarázata, hogy az országnak apostoli királya van, aki püspök kinevezési jogot kapott volna a pápától. Ez a jog páratlan a világon. (A kettős kereszt látható III. Béla pecsétjein is, az egyházat és az államot jelképezve.) Amikor III. Endre halálával az Árpádház kihalt, a következő királyok már nem örökölték ezt az előjogot, hanem a kinevezés joga átkerült a mindenkori pápához.

b)
A rovásírók a kettős keresztet a rovás GY betűvel azonosítják, hiszen az erdélyi, énlakai templomfelirat rovásfeliratos szövegében az EGY szócskát csupán a kettős kereszt alakú GY rovás jelzi, mivel a leggyakrabban használt magyar magánhangzó, az E elhagyható. A szöveg tehát így hangzik: EGY AZ ISTEN - amivel a rovásírók szerint a kettős kereszt jelentése, üzenete is megegyezik.
Hogy ez a jel a szlovák nemzeti lobogón és címerben is megjelenik, a fentiek ismeretében enyhén szólva is komolytalan.
Igaz ez akkor is, ha ők azzal érvelnek, hogy az Ciril és Metód jelvénye, amit a magyarok tőlük vettek át elismerésük jeleként. Ezzel csak az a gond, hogy a szlovák írásbeliség évszázadokkal, ha nem évezredekkel később alakult ki!" (Forrás: http://www.gojmotorosok.hu/)

Mindennek tudatában a Gój Motoros Egyesület elnöke és alelnöke megtette Losoncon, amit a haza megkövetelt. Mondhatnám visszafoglalta jelképesen Losoncot, hiszen gyönyörű hímzett nemzeti szalaggal látta el a hatméteres kettős keresztet, amelyet nemrégiben állítottak fel a Losoncra bevezető út kereszteződésében.

Videó: Felvidéki túra Kalonda - Pro Kalondiensis Egyesület meghívására

http://www.gojmotorosok.hu/index.php?page=viewevent&eventid=427

Azóta a szalgnak nyomaveszett, de ahogyan a fenti videó is tanúsítja: ott volt! Sajnos nem hinném, hogy valakinek megtetszett volna az egyébként gyönyörű szalag, inkább nem bírta a szlovákja elviselni a valóságot, amit a szalag jelképezett, s inkább eltávolította azt. Hát ezért nem lesz itt sohasem szlovák-magyar megbékélés!

HE
 

8 megjegyzés :

  1. Szerintem is nagy hülyeség volt a tótocskáktól a kettőskeresztezés...:))))

    VálaszTörlés
  2. A Szentkorona szertartáson, a kettős keresztek emelésén, az átszínezett címerükön én is mindig mosolygok. Önként elismerik, hogy a Szent Korona fennhatósága alá tartoznak. Nos, rendben...

    VálaszTörlés
  3. Ez a gyurcsány és slota, no meg fico nem hármasikrek? Annyira egyívásúak, hogy csak na! A kettőskeresztek állítását pedig maga a Jó Isten vezérli azt hiszem. Olyan ez, mintha a mi földmérőink figuránsai kitűznék nekünk jó előre a telkek sarkait ugye? S ha már minden sarka ki van tűzve, jöhetnek a buldózerek! ;-)

    VálaszTörlés
  4. Lehet Ólevendula, rosszul törték össze a tojásaikat annó. Viszont ami a hímzett szalagot illeti, lehet, hogy egy okos magyar tette el szebb napokra?

    VálaszTörlés
  5. Lehet, hogy valaki eltette emlékbe. Meg az is lehet, hogy venni kéne vagy 50 méter nemzeti színű szalagot, és mindig utánapótolni.

    VálaszTörlés
  6. A Gójok minden hétvégén szervezhetnének túrát a Felvidékre, sok kettős kereszt van még nálunk, amit fel kellene szalagozni a magyar trikolórral.

    VálaszTörlés
  7. Ahogy a honlapjuk Túra/Média rovatában látom, járnak bizony, elég gyakran. :-)

    VálaszTörlés