Blogarchívum

2008. szeptember 17., szerda

Segíts a fecskéknek!


Vándorfecske hazatalál,
édesanyja fészkére száll,
hazamegyünk megáld majd a
csíksomlyói Szűz Mária.

Döbbenetes fecskepusztulás a hét eleji hidegben! 2007. szeptember 9. 18:17
Másfél-kétmillió fecske halhatott éhen Magyarországon a korán jött télies időben
 
 
Becslések szerint akár másfél-kétmillió fecske is elpusztulhatott itthon a hét eleji lehűlés miatt. Szakértők azt mondják, hogy a madarak tulajdonképpen éhen haltak, mert a szeles, hideg időben eltűntek a rovarok, így nem jutottak táplálékhoz. Egy fecske eszmei értéke körülbelül 10 ezer forint - ezzel számolva milliárdos nagyságrendű természeti kárt okozott a hét eleji hideg idő.

A Zala megyei Fenékpusztán működő madárgyűrűző állomáson több száz fecskét gyűjtöttek össze, és mentettek meg. A madaraknak nagyon gyors az emésztésük, így akár fél óra alatt is több grammot változat a testsúlyuk. Egy kifejlett fecske 20-23 grammot nyom.

  

A fenékpusztai madárgyűrűző állomásra több olyan egyed került, ami alig volt több mint 10 gramm. Az állomás munkatársa, Paprika Anikó a Független Hírügynökségnek elmondta: öt napja folyamatosan etetik a madarakat. Speciális tápot csináltak nekik, amibe keménytojást, túrót és tejfölt tettek. Ehhez vitaminkészítményeket és ásványi anyagokat kevertek bele, és vízzel hígították. A kismadarak pár nap alatt felerősödtek, így az ide behozott 800 fecskéből 300-at sikerült megmenteni.Rengeteg fecsketetemet találtak egyébként a nagy forgalmú utak mellett is. Ez arra utal, hogy a legyengült madarak egy részét az autók gázolták halálra.


A hirtelen jött hideg idő miatt élelem nélkül maradtak a fecskék. Eltűntek a táplálékot jelentő rovarok, a dél felé vonuló madarak közül soknak kényszerpihenőt kell tartani. A legyengült állatokat a Balatonnál a fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás fogadja be.
 
Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület fenékpusztai csoportjának vezetője arról számolt be, hogy tapasztalatuk szerint mostanára felélték a fecskék tápanyagtartalékaikat, és nem találnak táplálékul szolgáló repülő rovarokat. A Keszthely és Fenékpuszta közötti három kilométeres úton kedden délután 20-25 legyengült, vagy elhullott fecskét találtak és vizsgáltak meg, de a madármentő állomáson is már 160 madarat próbálnak táplálni.
 
A fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás munkatársa azt tanácsolja, ha valaki legyengült fecskét talál, legjobb, ha egy-két napra - amíg ki nem süt a nap - dobozba rakja, és főtt tojás és macskaeledel keverékével, vagy lisztkukaccal eteti az apró rovarvadászokat.
 
Kehidakustányból hétfőn vittek több tucatnyi fecskét, de Keszthelyről is újabbakat várnak Fenékpusztára, ahol ezzel a sajátos étekkel, főtt tojás és macskaeledel keverékével etetik őket. A szabadban néhány napig bírják táplálék nélkül, de a több millióra tehető magyarországi egyed megmentése igazából szélmalomharc - fogalmazott Benke Szabolcs.
 
A madárvédő elmondta, hogy évek óta tapasztalják a fecskék számának fogyatkozását. Tavaly is a mostanihoz hasonló időszakban, vagyis a vonulás közepén köszöntött rájuk több napos hideg idő, ami szintén tömeges pusztuláshoz vezetett. A madárgyűrűzések kapcsán idén számszerűen is kevesebb fecskét találtak, de a mostani hideg újabb nagy kárt tesz a populációban - tette hozzá.

17 megjegyzés :

  1. Szegények!!
    Nagyon kedves kis madarak a fecskék, itt nem láttam ilyen esetet, azt hiszem innen már elrepültek, elindultak a nagy útra.

    VálaszTörlés
  2. Jövőre jó lenne, ha nemcsak a gólyáknak volna webcam-juk, hanem a fecskéknek is.
    Aki talál fecskét, segítsen neki. Szűz Mária kedvenc madara.

    VálaszTörlés
  3. A tavalyi esetről hallottam, akkor is sokat megmentettek. Begyűjtötték, és megetették őket.

    VálaszTörlés
  4. Mi a mai íjászat alkalmával láttuk, hogy a fecskék, még mindíg itt vannak. Sok volt közöttük a kicsi is. Ez egy erdős tetület, de akkor sem kéne már itt lenniük! nem tudom mi van velük?

    VálaszTörlés
  5. Jó, drága Ólevendula!
    Akkor már értem az én tündér, megboldogult Nagymamámat! Minden évben, tavasszal leste a fecskéket és nagyon nagy megtiszteltetésként élte meg, ha nála raktak fészket.
    Mennyi mindent örököltem tőle. No, nem anyagiakat. -Ilyenekre gondolok, mint ez a fecske-szerelem is. - De a gólyák is! Amikor együtt nyaraltunk, Fekete István Keléjét hozta magával, s felolvasott belőle nekünk. - Sose felejtem el!

    VálaszTörlés
  6. Erről a városlakók keveset tudnak. Tényleg nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendtek a fecskék. Azt is mondták a gyerekeknek, hogy "Ne bántsd a fecske fészkét, mert véres lesz a kenyered!"
    Sajnos, nincsenek már istállók, de, ha vannak is, üresek. Az adta az igazi életet a füsti fecskéknek. Meg is tudnának most melegedni benne.
    Nincs más hátra, be kell vinni őket védett helyre, és olyasmikkel lehet etetni, ami horgászboltban, kapható, vagy ami akváriumokba való. Tubifex, vagy milyen kukac, légylárva, meg főtt tojás, macskaeledel, ahogy fent írják.
    Nem tudom, az Állatkert madárháza pl nem tudna-e segíteni.
    Szoktak képletesen örökbefogadni állatokat,. Mi volna, ha mi most az itthon maradt fecskéket fogadnánk örökbe?

    VálaszTörlés
  7. "Mi volna, ha mi most az itthon maradt fecskéket fogadnánk örökbe?"- Jóóóó! - De hogyan?

    VálaszTörlés
  8. szerintem, ha nem mondhatjuk ki, hogy kihalóban vannak, akkor nem kell beavatkozni a folyamatba, mert azt a természet rendezi. Hála Istennek nem a mi hozzátartozóinkat igyekszik elpucolni, és így el lehet fogadni a természetanya ténykedését is. Csak fel kell ismerni azt a pillanatot, amit már nem a természet rendezi a filmet!

    VálaszTörlés
  9. "Mi volna, ha mi most az itthon maradt fecskéket fogadnánk örökbe?"- Jóóóó! - De hogyan?
    Úgy tudom, az állatkert max. befogadja az állatokat, ha van elegendő hely számukra. Az örökbefogadás a látogatók részéről lehetséges, ami csak képletes. Vagyis az állatot anyagilag támogathatod, ennek fejében kiírják nevedet a kerítésre.
    A fecske védett madár.

    VálaszTörlés
  10. Persze én is örömmel segítek egy fecskének, ha összeakadok vele és rászorul, ha tudom a mikéntjét. Csak abban nem vagyok biztos, hogy mozgalmat kell indítani.

    VálaszTörlés
  11. Tamás, kedves, ez amolyan "önszorgalmú mozgalom", mivel, hogy én találtam ki. Ahhoz, hogy ez hivatalos mederbe kerüljön, először is meg kéne kérdezni az Állatkertet.
    Ismerve viszont a bürokrácia lassan őrlő malmait, attól tartok, ez már csak a jövő évi fecskeáldozatokon segítene. Sajnos.
    A fecskéink azonban évek óta tömegesen pusztulnak, de mit érdekli ez a hivatalos szerveket, amikor az emberhalál is csak üzleti szempontból fontos nekik.

    VálaszTörlés
  12. Nagyjából igazad van, de egy mozgalmat ettől még akár innen is ellehet indítani. Nem is gondolnánk milyen könnyű, csak a megfelelő instrukciókat kell hozzá tálalni. Ilyesmire gondoltam, nem az állatkertire, hanem, hogy házilag segíteni nekik. Egyébként meg manapság alig találkozik az ember a fecskékkel. Már vidéken is elkerülik az ember társaságát, inkább az erdőben fészkelnek. Gondolom már a falu is túl zajos, és büdös nekik.

    VálaszTörlés
  13. Azért írtam, hogy ma már nincsenek istállók, vagy, ha vannak, üresek. Azok pedig jó menedékkel szolgáltak volna, mert egyrészt meleget adnak, másrészt a legyek és egyebek is oda húzódnak hűvös időben.
    Minden mindennel összefügg valahogy...
    A parti fecske más, mert ők a vízparti odvakban fészkelnek. Ettől függetlenül ők is fáznak, és éheznek.
    Ha a civilizáció elveszi tőlük az élet lehetőségét, akkor kutya kötelessége kárpótolni őket.

    VálaszTörlés
  14. Hát még én. Mindennel.
    Az állatkertben öt évet dolgoztam, ismerem a lehetöségeit: a Madárház szükös, a pénz kevés, annál több a közöny, például az új-régi föigazgató Persányi, volt kormánytag részéröl.
    Ugye, a nevét is rég elfelejtettétek ? Jól is tettétek, egy karrierista senki, aki a lelkismeretes tudósasszonyt, Bogsch Ilmát úgy söprüzte ki régi-új irodájából, mintha nem ö maga választotta volna ki, mielött környezetvédelmi miniszter nem lett...olyan emlékezetes nincs a tevékenysége, mint a Mengelicéé, de nincs is mire visszaemlékezni: a Rába pedig azóta is habzik, pedig már egy újabb környezetvédelmi miniszter is kiszolgált, Fodor Gábor.
    Csakis a civil lakosság tud segíteni ezeken a csodálatos madarakon, s való igaz, nem csak a templomot és az iskolákat, de az istállókat se adjuk !

    VálaszTörlés
  15. Persányi? Úúuhh...
    Bogsh Ilmát a nagyiék nagyon kedvelték, gyerekkoromból ismertem. A szomszéd házban lakott. Intelligens, valóban tudós asszony.

    VálaszTörlés