Blogarchívum

2008. szeptember 16., kedd

REPETA - a hírtallózóhoz

Nyakó: Soha ne derüljön ki, hogyan szerezzük a szavazatokat

Nyakó István és Újhelyi István, a szocialisták két képviselője kampánytechnikákról tartott előadást Nagyváradon. Az MSZP szóvivője többek között arról is beszélt, hogy

„ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni”.

Újhelyi István előadásában elismerte, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogatták őket.

A hallgatóságot egyszerre meggyőző és megdöbbentő nyíltsággal szólt a romániai magyar, illetve a magyarországi politikai viszonyokról a Magyar Szocialista Párt (MSZP) két ismert képviselője. Nyakó István, az MSZP szóvivője, valamint Újhelyi István azért látogatott Nagyváradra, hogy meghívottként részt vegyenek a Magyar Ifjúsági Értekezlet idei nyári akadémiáján. A rendezvény témája a társadalmi kommunikáció szerepe volt az erdélyi magyar közéletben.

Nyakó István beszélt kampánytechnikákról, húzásokról, műhelytitkokról, de a magyarországi helyzetre is kitért. Mint fogalmazott:

„Lényegében mindig két tábor van, az egyik lehülyéz és lopással vádol, a másik a te táborod. Nos, csak az utóbbit kell figyelembe venni, nekik kommunikálunk, őket kell megtartani, a másik oldalt úgysem lehet soha meggyőzni.”

 Véleménye szerint ma már csak úgy lehet elérni eredményt a sajtón át a lakossággal való kommunikációban, ha a politikusok a bulvármédiával jó kapcsolatot ápolnak, mert ez a legolvasottabb.

 „Az újságíróval egymásra vagyunk utalva. Vagy adsz neki hírt, vagy kitalál ő valami hülyeséget. Nos, akkor meg tálalj inkább te valami hülyeséget neki. Ha politikát akarunk eladni és mozgósítani, azt sajnos a bulvársajtóban lehet leginkább, mégpedig rövid üzenetekkel” – összegezte. Előadásában kitért arra is, hogy a romák voksai is sokszor döntőek lehetnek. Nyakó úgy fogalmazott:

„Minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki.”

A szocialista politikus számos kampánytrükköt is ismertetett, kiemelve azt:

„ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni”.

Az MSZP lelassult, elfáradt

A konkrét magyarországi viszonyokról Újhelyi István MSZP-s honatya egyebek mellett elmondta: „A Fidesz úgy tartja meg a szavazóbázisát, hogy mindenkit nyilvántart és állandóan nagygyűléseket és rendezvényeket szervez nekik, összetartja őket. Sajnos e tekintetben az MSZP nem így működik, és ebben kísértetiesen hasonlít az RMDSZ-re – mindkét szervezet lelassult, elfáradt.”

Újhelyi szerint az MPP révén a Fidesz igen ügyesen exportálta Erdélybe is a stratégiáját, de ez a romániai helyhatósági választásokon mégsem működött. A politikus úgy véli: nem igaz, hogy hosszútávon az RMDSZ-nek ne lenne tartanivalója az MPP-től. Az RMDSZ kapcsán megjegyezte: „Ebben a szervezetben megkoptak az arcok, s ha kampánytechnikákon túlmenően is nem sikerül újítani, akkor mást talál majd meg az, aki alternatívát keres, ha elindul. Ezt sokszor elmondtam RMDSZ-es barátaimnak is” – tette hozzá.

Újhelyi elmondta még:

„Tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték. Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk...”

„A Fideszre fogunk mutogatni”

A többesélyes magyarországi politikai helyzetről Újhelyi István így beszélt:

„Mi a következőkben azt fogjuk hangsúlyozni, hogy az MSZP tudja, mit kell tennie az országért és mutogatunk a Fideszre, hogy ők jövőkép nélküliek. Ők meg azt fogják hangsúlyozni, hogy mi mindent elrontottunk.”

Nyakó mindezt azzal egészítette ki, hogy az MSZP-nek hitelességi problémái fognak támadni. Mint mondta,

 „nem fogjuk tudni ugyanis ellensúlyozni azt, hogy a Fidesz hangszóróiból a választások előtt az őszödi beszéd azon tíz másodperce fog állandóan menni, amely szerint hazudtunk és elkúrtuk. Igazából nem tudom erre a megoldást.”

(erdon.ro)

13 megjegyzés :

  1. Hát nem furcsa? Ezek beszedtek valami "igazmondó-tablettát"?!

    VálaszTörlés
  2. És az a szomorú,hogy büszkék rá..

    VálaszTörlés
  3. Én sem értem ezt a fenenagy kitárulkozást. Viszont ez a kis írás, sokakat meggyőzhet odaát arról, hogy nem is olyan tisztességes ez a játszma az mszp részéről.
    Végül is, holnap van az őszödi beszéd évfordulója, és itt van ez a kis beszámoló, és ezt úgy foglalnám össze, hogy az mszp, maga a geciség!

    VálaszTörlés
  4. A MIÉRT néhány éve azért jött létre a semmiből, mert a szoclibek veszélyesnek találták az erdélyi fiatalság hozzáállását és az EMI népszerűségét.
    Míg az EMI egy demokratikusan és alulról szerveződő alakulat, a MIÉRT eleve kézivezérlésésű és végeredményben csak vezetésből áll, tagsága és követői igazáből nincsenek.
    Ennek ellenére pénzük van rogyásig és a RMDSZ őket tekinti az erdélyi magyar fiatalság egyetlen hiteles képviselőjének, az EMI-vel szóba sem állnak és a közösből semmi pénzt sem látnak.

    Láthattuk a gyűlöletkampányt ami folyt Tőkés Laci ellen, most láthatjuk honnan jött és kik voltak a közvetítői.

    "Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk...”

    Miért, most segíteni jöttek?

    Csak fel kell pofozni vagy kettőt ezek közül, mert addig nem értik meg?


    "

    VálaszTörlés
  5. Amúgy mellékesen, mindig elámulok amikor hallom ezeket a bunkókat nyilatkozni.
    Minden szavuk olyan nyersen és leplezetlenül rosszindulatú, nyíltan és leplezetlenül az alantas indulatokhoz szólnak és azokat próbálják szítani.

    Ez itt az élő példája a megosztásnak, az árokásásnak.

    VálaszTörlés
  6. A kampánystratégiákat és taktikákat tanítják, de erről nem szokás beszélni.

    VálaszTörlés
  7. Az én alantas indulataimat is gyakran feébresztik nyilatkozataikkal. Éppen csak a célcsoportot szoktam eltéveszteni. ;-)
    Amúgy tele vagyok szeretettel. :-)

    VálaszTörlés
  8. Szóval akkor ki is kelt gyűlöletet? Hát nem az, aki pofátlanul, bicskanyitogató módon, cinikusan nyilatkozik meg? Lásd, Kuncze: "Minek mentek oda". Hát nem érdemel meg egy-két maflást az ilyen? Én addig békés és nyugodt voltam, amíg fel nem bőszített a kárörvendő cinizmusával.

    VálaszTörlés
  9. Az teljesen nyilvánvaló, hogy ez a bagázs gyűlöletkeltő, és cinikus, és erőszakos is. Ez a közeljövőben vesszőparipám is lesz.
    Ennek a szemét bagázsnak egyszerűen nincsen joga erőszakról beszélni, és ellene tiltakozni, hiszen hat éve, heti két alkalommal gyakorolják az erőszakot. Heti két alkalommal erőszakolják rá a lakosságra az akaratukat, ami a magyarok érdekeivel ellentétes, és aki ez ellen felszólal, azt raszistának kiáltják ki, és aki az utcán tiltakozik, azt erőszakosnak titulálják, és nekünk elfogytak a békés eszközeink a véleményünk, akaratunk (népakarat) kinyilvánítására, és már elszántabbak vagyunk, mint valaha, és ezzel kéne számolniuk a népnyúzó tetveknek!

    VálaszTörlés
  10. Az nagyon dühítő tud lenni, ha egy párt csak kampánytémaként kezeli a választást és nem az állampolgárok akaratának kifejezését látja benne. Ez ad alapot a választók félrevezetésére, a hazug igéretekre.

    VálaszTörlés
  11. A kampánytéma még hagyján, nem éppen étvágygerjesztő dolog, de amiket mondott ez a barom az már a törvényesség határát súrolja, ha még nem hágta át.

    Egy dolog egy kampány és az elvek markáns megjelenítése, de ezek a gazemberek egy kampányt csak piszkos trükkök sorozataként tudják elképzelni és ez elképesztő....

    És ezt akarják ezek a alja köpőcsészék exportálni Erdélybe.

    VálaszTörlés
  12. Itt van a baj, mert egy dolog a taktika és bizony néha-néha belecsúsznak ilyen dolgok, de ezek a barmok a szabályt a kivétellel helyettesítik be és teljesen természetesnek veszik hogy piszkos trükkök sorozatával kell kampányolni....

    VálaszTörlés