Blogarchívum

2008. augusztus 14., csütörtök

GRÓF TELEKI PÁL HALÁLA elnevezésű konferencia

MAGYAROK VII. VILÁGKONGRESSZUSA

2008. augusztus 16-20.

 

Közlemény

GRÓF TELEKI PÁL HALÁLA elnevezésű konferencia

előzetes sajtótájékoztatójáról

 

2008. augusztus 13., szerda

 

„Hogyne tisztelném mindazt, amit gróf Teleki Pál miniszterelnök egész életművével megalkotott” – kezdte a Magyarok Házában megtartott sajtótájékoztatót Medvigy Endre, a Gróf Teleki Pál halála elnevezésű konferencia szervezőbizottságának elnöke, majd így folytatta: A kimagasló államférfi, aki kétszer volt Magyarország miniszterelnöke, a Kárpát-medencei magyarság egységében és oszthatatlanságában, korszerű nemzeteszmében gondolkodott. Mindig szem előtt tartotta a magyarság védelmét és felemelését. A világszerte elismert földrajztudós, egyetemi tanár Kelet felé orientálódott, még emlékezett az ázsiai bölcsőre, a keleti testvérekre. A Turáni társaság elnöke volt, megalapította a Magyar Táj- és Népkutató Intézetet, Az I. világháború végén a Területvédő Liga elnöke volt, küzdött Magyarország megcsonkítása ellen, 1927-ben létrehozta a Magyar Revíziós Ligát. Megtartó példája, illetve halála körülményeinek újragondolása a célja a Magyarok VII. Világkongresszusán szervezett konferenciának.

            Dr. Pusztaszeri László történész, aki Teleki Pál haláláról tart majd előadást a konferencián, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy dolgozatát három kérdés köré építette fel. Az első a néhai miniszterelnök halála körülményeinek újragondolása. Erre Zakar András 1983-ban, Bécsben megjelent könyve késztette. A címe: Teleki Pál halála. Legújabb adatok gróf dr. Széki Teleki Pál haláláról. Pusztaszeri László az újragondoláshoz áttanulmányozta még a korabeli jogi és közigazgatási szabályokat, bűnügyi nyomozási kézikönyveket. Kideríthető, hogy kellett készüljenek rendőrségi jegyzőkönyvek Teleki Pál halála körülményeiről, de ezeknek nincs nyoma. Még azt sem lehet pontosan tudni, hogy a Sándor-palotában vagy a József nádor téri Teleki-házban következett be a halála.

            A második kérdés az, hogy kinek volt érdekében a néhai miniszterelnök halála. A történész állítása szerint sem Németországnak, sem pedig a Szovjetuniónak nem fűződött hozzá érdeke.

            A harmadik kérdés: miért éppen most foglalkozunk vele? Pusztaszeri László szerint nemcsak a kiváló államférfi emlékének, hanem nemzeti önbecsülésünknek, nemzeti tudatunknak is tartozunk ezzel.

 

 

Önkormányzatiság és vállalkozás az Európai Unióban konferencia

Székesfehérvár, 2008. augusztus 18.

 

            A több mint százötven önkormányzatot tömörítő, és folyamatosan bővülő Magyar Önkormányzatok Európai Szövetsége 2003-ban alakult. A MÖESZ elnöke, Janzsó Tamás, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarok VII. Világkongresszusán belül, Székesfehérváron tartandó Önkormányzatiság és vállalkozás az Európai Unióban című konferencia azt vizsgálja, miként válhat a folyamatosan bővülő EU a világ legdinamikusabban fejlődő régiójává. Bemutatja a Kárpát-medencét, mint tőkevonzó régiót, s felveti: milyen szükség van az önkormányzatok és vállalkozások stratégiai partnerségére. Bemutatnak egy esettanulmányt is, hogyan lehet élni az Unió-adta lehetőségekkel a fejlődés érdekében. A pozitív példa a tízezres lélekszámú kisváros, Dunaharaszti.

 

            Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke a Teleki Pál- konferenciához kapcsolódva kifejtette, hogy egy olyan mélyen vallásos katolikus ember, mint a néhai miniszterelnök soha nem lesz öngyilkos, ezt erkölcsi lehetetlenségnek tartja. Amiként lehetetlen állapotnak tartja azt is, hogy Teleki Pál neve – Auschwitzban – azok között szerepel, akiknek lelkén szárad a zsidóság üldözése, a holokauszt, miközben a történelmi tények mindennek az ellenkezőjét bizonyítják.

A Világszövetség elnöke ismertette a Világkongresszus felépítését és működését. „Csupán három nap választ el a nyitánytól. Augusztus 16-án, szombaton reggel megkezdődik a Budapest Kongresszusi Központban a Magyarok VII. Világkongresszusa, amely a világméretű szétszórattatásban élő magyar nemzet legátfogóbb legitimitású képviseleti köztestülete, amelyben a világ minden magyar közössége képviseletet nyer” – mondotta Patrubány Miklós. A cél most a fordulat elérése, mert a magyar nemzetet mind szellemileg, mind erkölcsileg mélypontra vitték mai vezetői. A fordulat, amelyet a Magyarok VII. Világkongresszusa a magyar szellemi életben kiválthat, szükséges és elodázhatatlan.

Mára kikristályosodott a Magyarok Világkongresszusa hatékony működéséhez szükséges szerkezet – folytatta az MVSZ elnöke. A Világkongresszusnak van egy politika része, amely a nyitó- és a záró-konferenciákból áll. A nyitó-konferencián rajzolódik ki a nemzet pillanatnyi állapotának képe, és hangzanak el a legfőbb indítványok. A záró-konferencián születnek meg a Világkongresszus határozatai. A két nemzetpolitikai rendezvény között zajlik a Világkongresszus szakmai része, amely az idén 12 konferenciába sűrűsödik; mintegy 230 előadásból, és az azokat övező vitákból áll. A VII. Világkongresszusra sikerült első ízben, jó előre, írásban is bekérni a bemutatása kerülő előadásokat. Ennek eredményeképpen a küldöttek már a nyitó-konferencián átvehetik az összesen 1800 oldalt kitevő, 7 kötetbe tagolt „szellemi gyúanyagot”. Ezek az elhangzó előadások kétharmadát teszik ki.

Az elnök bejelentette, hogy báró Perényi Zsigmond koronaőr, az MVSZ egyik alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke neve mellé fölkerül a másik alapító, gróf Teleki Pál, valamint Wass Albert neve is – örökös tiszteletbeli elnökként. Wass Albert a kisebbségek jogvédő harcának elszánt bajnoka volt már akkor is, amikor a kommunista diktatúra még beszélni sem engedett róluk; amikor a korabeli Magyarok Világszövetsége még egy közönséges kommunista ügynökhálózat volt – fejezte be tájékoztatását Patrubány Miklós.

 

2008. augusztus 13.

 

Vennes Aranka

a Magyarok VII. Világkongresszusának sajtófőnöke

5 megjegyzés :

  1. Nagyon szép célok ezek, de én szomorú vagyok. Sajnos ez a kongresszus is olyan, mint a MVSZ. Mindkettőt csipogó ostoba kiskacsának állítja be a többségi média. Ezeket értékelni, csak mi vagyunk képesek. :-(

    VálaszTörlés
  2. Többségi média... Hm...
    Azért az ember normális esetben inkább ad a barátai véleményére, mint azokéra, akik... hát... minimum nem barátságosak velünk.

    VálaszTörlés
  3. Ez igaz is! Én csupán a kilátástalan helyzetre utaltam ezzel, amit persze úgysem vagyunk képesek elfogadni, és körmünkszakadtáig küzdünk az igazságért!
    Ugye nem bántottalak meg? :-)

    VálaszTörlés
  4. Dehogyis bántottál meg. Ennél sokkal markánsabb véleménykülönbség miatt sem bántódom meg. Eszmecsere folyik közöttünk, és nem személyeskedés. :-)

    Előkotrok az emlékezetemből egy tanmesét válaszul, bár a részleteiben nem vagyok már egészen biztos, csak a lényegében:

    - Egyszer néhány béka elhatározta, hogy felmásznak egy már-már égig érő pózna tetejére. Meghirdették a mutatványt, és jókora közönség előtt hozzáfogtak.
    A nézőközönség szurkolt, és hüledezett. Kiáltoztak nekik, hogy "gyertek vissza!"
    "Már nagyon magason vagytok!" "Ez veszélyes!" "Jaj, le fogtok esni!"
    A kis békák szépen sorban mind visszaereszkedtek a földre, de egy csak mászott tovább, addig-addig, míg felért a pózna tetejére.
    - Miért sikerült végrehajtani az elhatározását?
    - Mert ez a kicsi béka süket volt. Nem hallotta a közönség szavait...

    VálaszTörlés
  5. Szerintem nincs is véleménykülönbség.
    A tanmeséről egy emlékre asszociáltam azonnal. Semmi tanulság, csak az érzés... Réges-régen, egy távoli galaxisban, megrendezték néhány éven keresztül a "Pusztavacsi Békefesztivált". Többnyire ott voltam ezeken, és egy alkalommal (vagy többel is), állított a rendezőség egy közel húsz méteres májusfát. Tetején volt egy kocsikerék, és arra aggatva szalagok, amiket leszakítva nyerhették el a mászó versenyzők a díjakat. Na az egy ilyen békás szitu volt, és tényleg félelmetes magassdágokba jutottak egyesek. Szerencsére nem volt baleset, mert a többség hallagtott a közönségre, de még most is borzongok az akkori látványtól.

    VálaszTörlés