Blogarchívum

2008. augusztus 16., szombat

A kurultaj üzenete - A kazakisztáni magyar törzs vezetői üdvözölték az MVSZ...

  • A kurultaj üzenetete - Vukics Ferenc őrnagy beszámolója
 
A Kunszentmiklóson, 2008. augusztus 7-10-én megszervezett nagysikerű, több mint ötvenezer ember részvételével lezajlott kurultaj üzenetét Vukics Ferenc őrnagy, a rendezvény egyik főszervezője adta át a Magyarok VII. Világkongresszusának.
"Van Magyarország, mert vannak magyar emberek, és akár tetszik, akár nem, ez az ország a miénk." - mondotta Vukics Ferenc.
A Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán ötvenezer ember bűncselekmény, rendőrség és szemét nélkül volt együtt - ez a magyar ember, állította a főszervező.
A kurultajon megállapodás született a kazakisztáni magyar törzs képviselőivel: - ottani magyar fiatalok jönnek Magyarországra magyar nyelvet tanulni, a kazak-magyar szótárt elkészíteni. Két év múlva tervezik a nagy hun-szkíta kurultajt.
 
  • A kazakisztáni magyar törzs vezetői üdvözölték a Magyarok VII. Világkongresszusát
 
Hetedik napja vagyok itt, és olyan eseményeknek vagyok tanúja, amelyeket a másvilágon sem felejtek el - így köszöntötte a Magyarok VII. Világkongresszusát Orazak Ismagulov antropológus professzor, akadémikus, aki jelentős segítséget nyújtott a torgaji magyarok felkutatásában. A professzor szerint a legjobb magyarokkal volt szerencséje együtt dolgozni, és ha az Isten is úgy akarja, hogy meg kell haljon, akkor is boldog lesz, mert régi gyökereink virágoznak és erősödnek.
Nekünk magyarul fájt a szívünk, amikor megtudtuk, hogy milyen lett a magyarok területe Trianon után, mondta a professzor. Számára történelmi kérdés, hogy a XXI. században az európaiak kikkel akarnak élni, ha nem a testvéreivel.
A magyar nőknek az kívánta, hogy minél több magyar gyermeket szüljenek, így legyen minél több igaz magyar.
Régi szokás szerint a lovát szerette volna testvérének ajándékozni, de mivel nem volt lehetősége azt ide hozni, köpenyét és fejfedőjét adta Patrubány Miklósnak.
 
Kurmangazi Shokpituli, a kazakisztáni magyar törzs vezetője, az évezred hetedik évének hetedik hónapjában a hetedik napon Szágában rendezett kurultaj főszervezője, a Torgaj vidéki villamosművek vezérigazgatója szerint a mi őseink az égben most nagyon örülnek és nagyon büszkék, látva, hogy találkoztunk és fogjuk egymás kezét.
Kurmangazi felbecsülhetetlen segítséget nyújtott az elmúlt években Bíró András antropológusnak a torgaji magyar törzs szállásterületén folytatott genetikai vizsgálatai során.
 
Kajrat Bibekov, aki az első torgaji expedíció szervezésében is résztvett, azt tanácsolta az EU-tag Magyarország elöljáróinak, hogy hívják össze az érintett államok vezetőit, és végleg törüljék el az amúgy is csak térképen létező határokat.
 
Budapest, 2008. augusztus 16.
 
MVSZ Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése