Blogarchívum

2008. július 28., hétfő

(Csak) Félmillióan maradhatnak nyugdíj nélkül (?)

Lánchíd Rádió, cs, 2008-02-21 08:32

http://www.lanchidradio.hu/felmillioan_maradhatnak_nyugdij_nelkul_20080221

Az ötvenes években születettek közül csaknem félmillióan semmilyen, vagy nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak - olvasható egy a napilapban megjelent elemzésében. A tanulmányt két kutató közgazdász készítette.

Eszerint az 1945 és 1959 között született korosztályba a lakosság ötöde, vagyis 2,1 millió ember tartozott három évvel ezelőtt. 2005-ben 23 százalékuk már nyugdíjban volt, 56 százalékuk viszont még fizetett járulékot, ám ez nem jelenti azt, hogy mindannyian megszerzik az időskori tb-ellátásra a jogosultságot, ami minimum 20 év szolgálati viszonyt feltételez. A Népszabadság azt írja, hogy az ötven felettiek harmadát érinti majd ez.

Kapcsolódó cikk:
2010-től nem lehet a nyugdíj mellett dolgozni?
http://www.lanchidradio.hu/2010_tol_nem_lehet_a_nyugdij_mellett_dolgozni_20080117

Ez a rövid hír több kérdést is fölvet:
- A Ratkó korosztályból hányan haltak már meg a jelenleg érvényes nyugdíjkorhatár előtt?
- Valójában mennyi a minimális szolgálati idő?
Különböző határozatokban különböző időt állítanak.
Amikor az új nyugdíjtörvényt vezették be, akkor arról írtak, hogy a kötelező szolgálati idő 26 évről 37 évre emelkedett.
Számoljunk: 62-37=25.
25 éves kortól, egyetlen napnyi kiesés nélkül kell(ene) végigdolgozni az életetét, hogy "megérdemelje" a nyugdíjat.
Ebben a hírben 20 évet írnak. Mi az igazság?

Az én igazságom ez:
A gazdasági trükköket kifejezetten a társadalom derékhadára, vagyis a Ratkó- korosztályra fundálták ki - lévén ők képviselik a legnagyobb lélekszámot.
 - Amikor ez a korosztály munkába állt -sokan 14 éves korban, három műszakban, munkásszállón, valamelyik szövőgyárban, 48 évig, ha bele nem rokkant volna már rég, és mellesleg nem szűnt volna meg a munkahelye.
 - Amikor ez a korsztály munkába állt - nem munkanélküli járadékot, hanem baracskai börtönt és kényszermunkát róttak ki rá, ha nem volt állandó munkahelye. (Lásd: közveszélyes munkakerülés)
 - Amikor ez a korosztály munkába állt, köteles volt ingyen dolgozni "önkéntes" építőtáborokban, kommunista szombatokon, brigád-felajánlások keretében.
 - Ez a korosztály vállalt két műszakot, GMK -t, hogy megteremthesse a lakását,
- sokan két kezükkel rakták a téglát az építkezésen, és mire elkészült az ifjú pár otthona, belefáradtak, belerokkantak, tönkrement a házasságuk.
 - Ez a korosztály az, akinek a szövetkezeti lakásra felvett hitel kamatát a gengszterváltással egyszeriben uzsorakamatra emelték, hacsak ki nem fizette egy összegben a hátralékot.
 - Ez a korosztály az, akinek a bérét - úgymond - bruttósították, de a "kerekítés" valahogy rendre lefelé sikeredett, és a nettó jövedelme csökkent, hiába írtak szép nagy számot a fizetési papírra.
 - Ez a korosztály az, akik  elsőként váltak munkanélkülivé - a munkahelyek elherdálása eredményeként. Közülük kerültek ki elsőként a regisztrációból is kiesett, minden jövedelmtől megfosztottak.
 - Ez a kororsztály az, akikből elsőként kerültek ki a hajléktalanok, mert a munkásszállókat, ahol éltek, eladták a fejük fölül, a gyárakkal együtt.
 - Ez a korosztály az, akik közül a felsorolt körülmények miatt immár "nem jogosultak" egészségügyi ellátásra sem.
Olyan ügyesen van megszerkesztve a jogszabály, hogy mielőtt egy nő elérné az 55. életévét, a korábbi nyugdíjkorhatárhoz képest tettek rá további 7 évet.
Látott már valaki olyan álláshirdetést, ahol 50 éves életkor feletti dolgozót kerestek volna? Nem?
No, akkor még 7 évet kell kenyéren és vízen eltöltenie, hogy betegségtől lehetőleg mentesen, kiérdemelje azt a 25000 forint minimálnyugdíjat, ami legföljebb a lakbérre elég.
Ettől kezdve szabad választása van: melyik rezsiszámlát fizesse ki belőle, addig, amíg ki nem lakoltatják.
Nem folytatom...

 - Ez a korosztály volt a XX.-XXI. század fordulóján a magyar társadalom "derékhada", akinek kutya kötelessége rendeletileg éhenhalni.  

17 megjegyzés :

  1. Na ez aztán a jó hír....:(
    Ledolgoztak egy életet és akár még vizet is ihatnak,mert kenyérre sem futja.......Szép jövőkép:(:(

    Hajrá Magyarország:(

    VálaszTörlés
  2. A felsorolásból kimaradt, hogy ez az a korosztály, aki a nyakunkra szabadítja folyamatosan a szoclibeket. Tudom, Anyám '52-es. A nyugdíjjasokkal karöltve:(

    VálaszTörlés
  3. Aki mindennek ellenére a szoclibeket "szereti", az egy 6ökör.

    VálaszTörlés
  4. Sok százezren, akár millióan is vannak:(

    VálaszTörlés
  5. sajnos ők azok akiket a legkönnyebb "irányítani", mert még pártszellemben éltek és megszokták, hogy azt teszik, amit a felsővezetés diktál, most meg, hogy egyik napról a másikra eléldegélnek még könnyebb félrevezetni őket 1-2 %-os nyugdíjemlést beígérve...

    VálaszTörlés
  6. Kedves Csengele!
    Én is a Ratkó korszak szülötte vagyok, de nem haragszom rád. Én már a 4 igenes szavazás és az MDF-SZDSZ paktum kapcsán rájöttem, hogy az egész rendszerváltás csak színjáték, ezért - tudom nem dicsőség - egyetlen további szavazáson sem vettem részt. Tehát én már csak ezért sem tolhattam a szoclibek szekerét. Az SZDSZ-t meg egyébként is a legundorítóbb pártnak tartom.
    Meglátásom szerint a ratkósok szoclib támogatói azok közül kerülnek ki, akik valamilyen formában haszonélvezői a rendszerváltásnak és a jelelegi kedvezményezett helyzetüket egy radikális jobboldali fordulat esetén veszélyeztetve látnák. Természetesen ezek egy része megtévesztett kisember, nyugdíjas.

    VálaszTörlés
  7. A baj az, ezek nem láttak és el sem tudtak képzelni mást.
    Legnagyobb részük most olyan mint a partra vetett hal, legyen az bármilyen szavazó.
    Egyszerűen nem találják a helyüket, hova illeszkedjenek be.
    A szó szoros értelmében lehet látni a riadalmat a szemeikben.
    Tudom miről beszélek, ez a generáció vagyok én is...

    VálaszTörlés
  8. Sajnos az emberek többsége még mindig abban a hitben él, hogy az MSZP szociáldemokrata, az SZDSZ nemzeti liberális, a FIDESZ, MDF, KDNP kereszténydemokrata párt. Pedig ez nem igaz, gyakorlatilag mindegyik globalista liberális politikát folytat, igaz nem azonos mértékben.

    VálaszTörlés
  9. Nem az a fontos, mennyi nyugdíjat kapsz, hanem hány évig!
    Jól ki kell készíteni az idős embert, hogy nehogy élvezhesse a jólmegérdemelt nyugdíját.S ha nem adnak neki az még jobb!!!:-(

    VálaszTörlés
  10. Köszi, hogy nem haragszol, nekem nem is volt szándékomban megsérteni a generációdat. Csak egy olyan tényt írtam le, ami sajnos igaz. Természetesen ismerek kivételeket is- élén az Anyukámmal-, akik nem tehetnek arról, hogy a többiek nosztalgiából még mindig ezekre a nyomorultakra szavaznak.

    VálaszTörlés
  11. A 2002-es választás... (dehogy választás, csak szavazás) egyik botránya az volt, amikor egy néni a postaládába bedobott 18000 forintos bankót - ami MSZP-s kampányanyag volt - be akarta váltani a pénztárnál.
    Ha emlékeztek rá, ennyi egyszeri extra-nyugdíjkifizetést ígértek.
    Más pletykák szerint a nyilvántartott szavazóik titokban tényleg kaptak külön nyugdíjemelést, de én még olyannal nem találkoztam, aki ezt tényként megerősítette volna.

    VálaszTörlés
  12. Az MSZP másik jelentős tábora azokból az ifjabb generációkból áll, amelyek szintén nyertesei a rendszerváltásnak, szülői, sógor-koma támogatással.

    VálaszTörlés
  13. Jó vicc. Pl. az egyik kozmetikai vállalat eszmei értéken 1 forintért kelt el.
    Annyi még nálam is lett volna, sőt, dupláztam volna a tétet, de nekem valahogy nem szóltak...

    VálaszTörlés
  14. Elnézést kérve, de nem állhatom meg el ne süssem ezt it is...:))))

    http://www.youtube.com/watch?v=oQSrSNjlQso

    VálaszTörlés
  15. Ez a Cseh Tamás dal egy igazi szociológiai társadalomkritika.
    Nem szép, de igaz. Hhhh... Ez van.

    VálaszTörlés
  16. Ezért kedveltem mindig Cseh Tamást, nem a zenei virtuózitásáért...:)))

    VálaszTörlés
  17. Olevendula, a te igazságod az enyém is. A mai tényállást ismerve egyetlen kiútja van ebből a "derékhadnak". Nem szabad megérni a nyugdíjas kort. De ha ügyes, a hajléktalanságot se. Ki akarja a padon fekve üszkös lábát a köpőlegyeknek felkínálva kukából kotort bomlásnak indult kaján tengetni életét...

    VálaszTörlés