Blogarchívum

2008. május 23., péntek

Titokzatos gyógyszercég az NBH listáján

Titokzatos gyógyszercég az NBH listáján
2008. 05. 22., 13:37 [origo]

A Teva izraeli gyógyszercég magyar leányvállalata is szerepel azon a listán, amely a nemzetbiztonsági szolgálatok által különleges eszközökkel védett cégeket, intézményeket sorolja fel. A listán szereplő szinte összes cég stratégiai feladatot lát el, ott a Mol, a minisztériumi épületek, a Parlament, a honvédelmi tárca cégei.

A Teva kakukktojás: fő profilja az utángyártott gyógyszerek készítése. Se a cég, se a titkosszolgálatok felügyelő miniszter, se a kormányszóvivői iroda nem árult el semmit arról, miért szerepel a cég listán. Arra sem reagáltak érdemben, hogy a cég és a magyar állam között van-e érvényben valamilyen stratégiai szerződés. Forrás: MTI

A Teva gyógyszergyár is szerepel azok között a kiemelt fontosságú magyarországi létesítmények között, amelyek nemzetbiztonsági védelmet élveznek. A gyógyszereket gyártó cég 2006-ban került fel a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által védett intézmények közé. Az erről szóló döntést maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök írta alá.

Az NBH által védett intézmények listája azt követően vált nyilvánossá, hogy Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter április végén feloldotta az erről szóló kormányhatározat titkosítását. A Fidesz ugyanis azt állította: a kormány azért akarja nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vonni az önkormányzatokat, hogy a megszerzett információkkal politikusokat zsarolhasson meg. A kormány a határozat titkosságának feloldásával próbálta cáfolni az ellenzék állítását.

A 12 oldalas dokumentumból az derült ki, hogy először a Horn-kormány idején állították össze azoknak az intézmények a listáját, amelyekre a titkosszolgálatok vigyáznak, illetve vigyázhatnak, ha azok kérik. Később ezt 2003-ban Medgyessy Péter kormányfő, majd Gyurcsány Ferenc módosítatta kétszer. A listán állami hivatalok - Országgyűlés, Magyar Nemzeti Bank, minisztériumok épületei -, illetve stratégiai szerepet betöltő vállalatok - Mol, Malév, MÁV, Dunaferr, Rába, Fég-Army, Fővárosi Vízművek - szerepelnek.

A kormányhatározatban szereplő szinte valamennyi intézménynél egyértelmű a védelem oka, ez alól egyetlen kivétel van, ez pedig a Teva. A listán az izraeli gyógyszergyártó magyar leányvállalata szerepel. A cég különleges eszközzel történő őrzése azért érdekes, mert nem új gyógyszereket állít elő, fő profilja a szabadalmi jogoktól mentes utángyártott - úgynevezett generikus - készítmények előállítása. A Tevát a magyar és a külföldi sajtóban is úgy tartják számon, mint a világ legnagyobb, generikus gyógyszereket gyártó cége, és ezzel maga a cég is büszkélkedik honlapján. Viszont a Teva nem tagja például az új fejlesztésű - originális - gyógyszerek gyártására nagyobb hangsúlyt fektető cégeket tömörítő Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének.

A céget hétfőn kerestük meg, arra voltunk kíváncsiak, mi indokolja a nemzetbiztonsági védelmet. A Teva többször közölte, válaszolnak, szerda délután végül a cég vezérigazgatója annyit közölt levélben: "a Teva Magyarország Zrt. az Ön által felvetett kérdésekben nem kíván nyilatkozni".

Megkerestük a titkosszolgálatokat felügyelő minisztériumot is. Szilvásy György titkársága mindössze annyit közölt, hogy az NBH kockázatelemzés alapján dönti el, mely intézmény őrzésében vesz részt. A miniszter titkársága arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy a Teva esetén miért van erre szükség. Nem árulták el azt sem, hogy a gyógyszercég fordult-e a kormányhoz, vagy a titkosszolgálatok maguktól rendelték-e el a védelmet.

Kérdéseinket feltettük a kormányszóvivői irodának is, de itt csak annyit mondtak: konkrét cégekről nem áll modjukban felvilágosítást adni.

Az innovatív gyógyszergyártással foglalkozó Richter Gedeon és Sanofi-Aventis/Chinoin az [origo]-val azt közölte: érthetetlennek tartják a Teva őrzését. Mindkét cég sajtóosztályán azt állították: ők nem élveznek nemzetbiztonsági védelmet. A gyógyszercégek szerint nem a gyógyszergyártás az oka a Teva védelmének, konkrétumot azonban nem mondtak.

Egy, a nemzetbiztonsági kérdésekben jártas, neve elhallgatását kérő fideszes politikus szerint elképzelhető, hogy a vállalat szerződéses viszonyban áll a kormánnyal. Egy katasztrófa vagy háború esetén ugyanis a kormánynak biztosítania kell a szükséges alapvető gyógyszereket a lakosság számára. Az [origo]-nak nyilatkozó politikus szerint elképzelhető, hogy a kormány erre szerződött a céggel. A cég elutasító írásos válasza után telefonon arra kértük a Teva sajtőfőnökét, hogy erősítse meg vagy cáfolja ezt az információt, erre azonban nem volt hajlandó, mindössze korábbi válaszukat emlegette.

A Teva korábban működött már együtt a kormánnyal: a gyógyszerhamisítás elleni eljárásokat - például dobozba épített chip - a Magyar Állami nyomda tavaly a Tevával közösen tesztelte.

A Tevának 50 országban van közvetlen képviselete, 25 országban gyártóhelye, 18 országban kutató-fejlesztő központja. A cég terjeszkedésére jellemző, hogy az utóbbi közel 30 évben szinte minden esztendőben megvett egy-egy vállalatot. Magyarországon 16 éve van jelen.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése