Blogarchívum

2008. február 16., szombat

Pápai Szabó György: Legyen szobra Wass Albertnek Debrecenben!

Pápai Szabó György

 

Legyen szobra Wass Albertnek Debrecenben!

Egy Borbély Szilárd nevezetű költő a napokban tiltakozó nyilatkozatot írt, amelyet Debrecen város polgármesterének címzett. Ebben többek között azt írja: Debrecen közgyűlése a magyar írótársadalom és a szellemi élet képviselőinek előzetes bevonása nélkül határozott Wass Albert szobrának felállításáról. Wass Albert körül még lezáratlan jogi és politikai viták folynak, helyét még sem a szakma, sem az idő nem jelölte ki, ezért aggályos, hogy Wass Albert szobra a magyar irodalom klasszikusai között áll majd… Borbély és a hozzá csatlakozó aláírók tiltakoznak az ellen, hogy egy négy évre választott politikai testület saját hatáskörében - ha szimbolikusan is - írói rangot adományozzon. Az írás azzal zárul: az aláírók tiltakoznak ellene, hogy köztiszteletet élvező szerzők nevét a testület kellően meg nem alapozott döntése kompromittálja. A Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész által készített, egész alakos Wass Albert szobor ugyanis a nagyerdei Medgyessy-sétányon áll majd, ahol a magyar irodalom legnagyobbjainak, Ady Endrének, Arany Jánosnak, Fazekas Mihálynak, Gulyás Pálnak, Krúdy Gyulának, Móricz Zsigmondnak, Szabó Lőrincnek és Tóth Árpádnak a szobrai találhatók. Az utóbbi idők egyik legaljasabb nyilatkozatát az interneten megjelent híradások szerint, többek között Ágoston Zoltán szerkesztő, kritikus, Balla Zsófia költő, író, Báthori Csaba író, Böszörményi Gyula író, Csordás Gábor író, könyvkiadó, Darvasi László író, Grendel Lajos felvidéki író, Kállai R. Gábor író, Károlyi Csaba szerkesztő, Kukorelly Endre író, Márton László író, Mesterházi Mónika, költő, műfordító, Radics Viktória irodalmár, Radnóti Sándor egyetemi tanár, Schein Gábor író, Szkárosi Endre költő, Tábor Ádám költő, kritikus, esszéíró, Ungváry Rudolf író és Závada Pál író írta alá.

 

Csatlakozom azokhoz, akik szót emelnek a gróf czegei Wass Albert szobra miatt tiltakozó szégyentelen és magyartalan társaság viselkedése ellen. Szégyen, hogy még határon túliak is vannak köztük. Névtelen és neves szerzők egyaránt. Wass Albert a XX. század egyik legnagyobb, s mindenképpen legmagyarabb írója. Ez böki a csőrét ennek a díszes grémiumnak. Ha zavarja őket Wass Albert magyarsága, akkor ne olvassák, bár akkor meg ugyanolyan lelketlen tévelygők maradnak, mint amilyenek most. A kálvinista Róma a református Wass Albert egyik fontos életrajzi állomása. Ha nem tetszik nekik a méltó szoborállítás, költözzenek el Debrecenből, vagy bárhonnan, de sorsuk nehéz lesz, mert hamarosan minden magyar településen lesz szobra Wass Albertnek. S a többiek? Szégyelljék magukat! Ha író vagy költő az illető, nevüket jegyezzük meg, s ne olvassuk őket soha többé, éljenek Debrecenben, a Felvidéken vagy bárhol. Nem méltók a „magyar író” nevére… Könyveiket ne vásároljuk, magyar szívnek nem kellenek már most avult műveik. Tiltakozásuk nevükkel jegyzett, önmagukról kiállított szegénységi bizonyítvány.

 

(A Polgári Casino Egyesület által felállítandó szobor alapkőletételén – beszédet mondott Kósa Lajos polgármester –, február 15-én, délben több száz ember tüntetett jelenlétével. Debreceni magyarok, így tovább!) 

 

TetejéreTetejére

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése